داتا
نصب برنامه داتا در موبایل و کامپیوتر !

ورود
درباره داتا

به داتا خوش آمدید.مجله ی حقوقی داتا مفتخر است تا شما را با مطالب حقوقی آشنا سازد و تمامی آن چه را که از مطالب حقوقی و کیفری خواهان هستید را در اختیار شما عزیزان جویای علم قرار دهد.

درباره داتا

رسالت مجله ی حقوقی داتا علاوه بر انتشار مطالب حقوقی،مشاوره نیز می باشد که در آینده ای نزدیک این خدمت رسانی نیز در داتا فعال خواهد گردید.

سامانه صیاد چیست؟

 
برای صدور و ظهرنویسی چک،سامانه ای رایانه ای به نام سامانه صیاد پیش بینی شده است.برای جلوگیری از سواستفاده از چک و همچنین حذف چک های حامل ، از دلایل ایجاد این سامانه هستند. این سامانه دارای عملکرد زیر است: (ماده21 مکرر قانون صدور چک)
1-بانک مرکزی باید ظرف 2 سال نام اشخاص ورشکسته،معسر از محکوم به یا اشخاصی را که چک برگشتی صادر کرده اند و هنوز رفع سوءاثر نشده در سامانه صیاد درج کرده و از دریافت دسته چک توسط آن ها و صدور چک جدید در سامانه صیاد  و استفاده از چک موردی جلوگیری نماید.
2-اگر اشخاص ورشکسته چکی صادر کنند احکام چک با رعایت قواعد ورشکستگی بر آن حاکم است.این ماده دلالت بر آن ندارد که چک صادره توسط اشخاص ورشکسته یا معسر تابع احکام صدور چک نیست،بلکه دلالت بر آن دارد که بانک ها نباید به ایشان دسته چک بدهند.
3- ممنوعیت مندرج در ماده فوق،درباره چک هایی که به وکالت صادر شده نیز جاری است.برای مثال اگر  شخصی به وکالت یا به عنوان مدیر شرکت چک صادر کند و آن چک منتهی به عدم پرداخت شود نام آن وکیل یا مدیر در سامانه صیاد درج می شود و آن ها از گرفتن دسته چک یا صدور چک موردی یا صدور هرگونه چک ممنوع می شوند.
4- بانک مرکزی باید امکان استعلام آخرین وضعیت صادرکننده چک،شامل سقف اعتبار و سابقه چک برگشتی ظرف سه سال اخیر و میزان تعهد تسویه نشده را صرفا برای  کسانی که قصد دریافت چک را دارند فراهم کند.
5- صدور هر برگ چک منوط به آن است که مبلغ و تاریخ مندرج در چک و نام دارنده آن چک همراه با شناسه ویژه یکتا آن چک در سامانه صیاد درج شود.بعد از راه اندازی سامانه صیاد اگر صدور چک در سامانه صیاد درج نشود از مزایای قانون صدور چک مانند امکان شکایت کیفری  صدور اجراییه ی ثبتی  و صدور اجراییه فوری قضایی محروم خواهد بود.
6-انتقال چک قبل از تسویه با ثبت هویت شخصی جدید برای همان شناسه یکتا امکان پذیر است.
7-مبلغ چک نباید از اختلاف سقف اعتبار مجاز و تعهدات چک های تسویه نشده بیشتر باشد.به عبارت دیگر، مجموع مبالغ چک هایی که یک شخص از دسته چک خود صادر می کند و در سامانه صیاد درج می کند و هنوز پرداخت نشده اندنمی تواند از سقف اعتباری که در امانه اعتبارسنجی برای او در نظرگرفته شده است بیشتر باشد.
7- چک ه هایی که از ابتدای فروردین1400 صادر می شوند در سامانه تسویه چک (چکاوک)تسویه می شود. تسویه آن ها  طبق مبلغ و تاریخ مندرج در سامانه صیاد و در وجه دارنده نهایی است که نام او به عنوان دارنده در سامانه صیاد درج شده است .
8- اگر از ابتدای فروردین 1400 مالکیت دارنده چک در سامانه صیاد ثبت نشده باشد آن چک مشمول قانون صدور چک نیست و بانک ها باید از پرداخت آن خودداری کنند. نهایتا چنین سندی یک سند تعهد آور مدنی لحاظ می شود.
10-بعد از ایجاد این سامانه توسط بانک مرکزی؛صدور و ظهرنویسی چک در وجه حامل ممنوع است . 
11- ثبت انتقال چک در سامانه صیاد،جایگزین ظهرنویسی در پشت چک نیست بلکه صرفا به موجب درج مشخصات منتقل الیه در سامانه انجام می شود .
12-در قانون جدید صدور چک نیز مسئولیت تضامنی ظهرنویس به قوت خود باقی است.(نظر مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه 1397 چادگان)
13-چک هایی که دسته چک آن ها قبل از سال 1400 از بانک اخذ شده به همان شیوه سلبق و بدون نیاز به درج در سامانه صیاد  صادر و ظهرنویسی می شوند. ترتیبات فوق مختص چک هایی است که دسته چک آنها از ابتدای سال 1400 به بعد از بانک اخذ می شو

تنظیمات
مطالب مرتبط

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
2 + 6 = ?